0181-325211 info@vitalya.nl

Triggerpointtherapie

Triggerpointtherapie is zeer effectief om bepaalde pijnen te verhelpen.  Samengetrokken weefsel veroorzaakt niet alleen pijn in spieren, ook in de nabijgelegen zenuwbanen. Triggerpoints kunnen ontstaan door o.a. stress, overbelasting, verwondingen, chemische stoffen. Toepassingsvoorbeelden: spanningshoofdpijn, migraine, rug-, nek-, schouderpijn. Stijfheid en pijn in gewrichten als knokkels, polsen, ellebogen, schouders, knieën en heupen zijn  symptomen van triggerpoints.  Zelfs een belangrijk deel van menstruatiepijn is afkomstig van triggerpoints.

Samengetrokken weefsel veroorzaakt niet alleen pijn in spieren, maar ook in de nabijgelegen zenuwbanen en lichaamsdelen. Ze kunnen ontstaan door tal van oorzaken waaronder stress, overbelasting, verwondingen, alcohol of chemische stoffen. Triggerpoint therapie is een zeer effectieve manier om deze pijn te verhelpen, bijv. bij spanningshoofdpijn, migraine, rug-, nek-, schouderpijn, kaakpijn, pijn bij je achterhoofd die maakt dat je je hoofd niet kunt draaien, bij stijfheid en pijn in gewrichten als knokkels, polsen, ellebogen, schouders, knieën en heupen, dit zijn vaak ook symptomen van triggerpoints.  Zelfs een belangrijk deel van menstruatiepijn kan afkomstig zijn van triggerpoints.

Triggerpoints kunnen zich ontwikkelen in elk van de 200 paar spieren van het lichaam. Een onderschat aspect van triggerpoints is dat ze onbeperkt latent aanwezig kunnen zijn en dan geen pijn veroorzaken. De pijn die triggerpoints voortbrengen is een belangrijke oorzaak van verlies aan prettige werktijd in werkplaats en kantoor, bij sport en in huis – overal waar mensen geneigd zijn zich zwaar te belasten. Ze lijken een belangrijke oorzaak van stijve gewrichten en beperkte beweeglijkheid. Bovendien vormt de constante spierspanning die door latente triggerpoints in stand wordt gehouden, ook voor jonge mensen, een overbelasting, die kan leiden tot onherstelbare schade aan o.a. gewrichten en die een van de oorzaken van osteoartritis kan zijn, een chronische ontsteking van botstructuren.

In sommige gevallen kan het moeilijk zijn om van triggerpoints af te komen. Het kan je gebeuren dat ze met succes gedeactiveerd zijn en dat ze weer terug lijken te komen. Stressfactoren, bepaalde arbeidsgewoonten, houdingsfactoren, gebrek aan lichaamsbeweging, vitaminen-/mineralentekort kunnen bepalend zijn of de behandeling blijvend succesvol is. Indien dit het geval is kan ik met betrekking tot stress en ontspanning, voeding en gezondheid, houding/beweging en oefentherapie indien nodig en gewenst ondersteunen of samenwerken met bijv. een fysiotherapeut.

Onder degenen die de onderkenning van triggerpoints en myofasciale pijn erkennen, wordt Janet Travell, arts en voormalig lijfarts van het Witte Huis, doorgaans gezien als pionier op het gebied van diagnose en behandeling. Zij heeft vele onderzoeken gepubliceerd in medische tijdschriften.

Te veel mensen lijden een leven vol reële pijn, die heel goed behandelbaar zijn. Vaak wordt de toevlucht genomen tot het voorschrijven van pijnstillers, die potentieel ongewenst bijwerkingen hebben. Een ontstellend groot aantal geneesmiddelen noemt in hun opsomming bijwerkingen van spier- en gewrichtspijn en zijn vaak op den duur niet bevorderlijk voor uw gezondheid. Ondertussen zijn vele deskundigen er een voorstander van eerst natuurlijke stimulansen toe te passen die hun waarde en effect ook wetenschappelijk hebben bewezen en vaak uiteindelijk goedkoper zijn.