VLOW Borstweefselbehandelingen

 

 

Wat zijn VLOW  borstweefselbehandelingen?

Veel vrouwen lopen in mindere of meerdere mate met pijnklachten rond in één of beide borsten.  Tot nu toe kon je nauwelijks ergens terecht met dergelijke klachten. Wij vinden dat borstgezondheid net als een bezoek aan de tandarts de gewoonste zaak van de wereld is.

Fasciale technieken en VLOW (r) technieken (Veno Lymfatische Optimalisatie van het Weefsel) zijn uitermate geschikt om pijnlijke, knobbelige of hard aanvoelende borsten te behandelen. Door de behandeling wordt de doorbloeding sterk verbeterd, ontstekingshaarden worden geëlimineerd en de afvoer van gif- en afvalstoffen wordt in gang gezet.

Een gezonde borst hoort eigenlijk geen pijn te doen, ook niet tijdens mammografie. Na een aantal behandelingen zullen de borsten zachter en prettiger aanvoelen en zullen soms langdurige of hinderlijke klachten verlicht of verdwenen zijn.

Wanneer VLOW borstweefselbehandelingen?

Als eerste: Wij stellen geen diagnose en behandelen harde plekken, knobbels, verklevingen, korrelig weefsel en littekenweefsel. Indicaties voor VLOW borstweefselbehandelingen zijn dus:

  • Wanneer je pijnklachten of pijnlijke plekken in een of beide borsten hebt.
  • Verhardingen, oneffenheden, kleine cysten of opgezette klieren in het borstweefsel.
  • Pijnlijke borsten voor/tijdens je menstruatie.
  • Door een arts gediagnosticeerd: terugkerende ontstekingen, mastitis, mastopathie, mastodynie en fibroadenomen. Wij stellen zelf géén diagnose.
  • Als voorbereiding op je zwangerschap en/of als je borstvoeding wilt gaan geven erna. Behandelen kan alleen vóór de zwangerschap, hou hier rekening mee.
  • Pijnlijk littekenweefsel.
  • Wanneer je postoperatieve klachten hebt. Ook manuele lymfedrainage is mogelijk.
  • Wanneer je je zorgen maakt over je borsten en je er graag iets aan wilt doen om meer inzicht te krijgen.
  • Bij vragen over een goede verzorging van je borsten.
  • Wanneer je je borsten negeert, het gevoel hebt dat je borsten niet zo ‘eigen’ voelen.

Heb je ernstige borstklachten, dan adviseren wij eerst de huisarts een diagnose te laten stellen. Daarna kunnen borstweefselbehandelingen juist heel goed zijn.

Werkwijze

De consulten duren plm. 1 uur. In het eerste consult nemen we samen het intakeformulier door net als bij alle andere consulten het geval is. Dit krijg je van te voren toegestuurd en kun je thuis op je gemak invullen.

De behandeling begint met manuele lymfedrainage en fasciale technieken voor het gehele bovenlichaam. Verhardingen, pijnlijke plekken of oneffenheden in de borsten worden vervolgens handmatig onderzocht. Probleemzones worden genoteerd en geëvalueerd wat betreft gevoeligheid op de VAS pijnschaal van 0-10, hardheid, mobiliteit, structuur en locatie. Behandelbaarheid van de probleemzone wordt bepaald en ook hoe en de frequentie van behandelingen. Bij twijfel wordt je altijd doorgestuurd naar de huisarts.

Verhardingen worden behandeld, waardoor het borstweefsel weer soepel en elastisch wordt.

Is de behandeling gevoelig?
Wanneer je borsten volledig gezond en ontstekingsvrij zijn is de behandeling pijnloos. Zijn er wel ontstekingen en veel afvalstoffen dan kan gevoeliger zijn. In de behandeling wordt heel goed afgestemd wat qua gevoeligheid oke is voor jou en worden grenzen niet overschreden.

Wanneer de behandeling gevoelig is voor jou is behandelen uiteraard extra zinvol, omdat in veel gevallen voorkomen wordt dat klachten verergeren.

Hoeveel behandelingen heb ik nodig?
Voor de meeste cliënten zijn 2 of 3 behandelingen voldoende. Bij mastopathie of kleinere cysten zijn echter meer behandelingen nodig.

Tussen de behandelingen zit gemiddeld een periode van 3 à 4 weken. Bij chronische klachten wordt geadviseerd 2 à 3 x per jaar terug te komen om het borstweefsel soepel te houden. In andere gevallen adviseren wij 1x per jaar de borstweefselbehandeling te laten doen ter onderhoud van een goede doorbloeding en controle.

Zijn er risico’s aan een behandeling?
De behandeling is helemaal veilig als je je aan de volgende spelregels houdt:
Wanneer het niet goed aanvoelt, je een knobbeltje voelt, je je zorgen maakt of er onverwachte veranderingen in de borsten zijn, ga dan altijd eerst langs je huisarts. Die bekijkt of verder onderzoek nodig is of verwijst je door naar een specialist.

In alle andere gevallen kun je gerust aan de behandeling beginnen. Het doel van de behandeling is natuurlijk juist om klachten te verminderen en preventieve borstgezondheid.

Na de behandeling

Na de behandeling worden afvalstoffen door het lichaam afgevoerd en kan de pijn in het borstgebied tijdelijk verergeren. Dat kan gepaard gaan met vermoeidheid, transpiratie, hoofdpijn en/of duizeligheid. Dit betekent dat de behandeling goed werkt: wat vast zat gaat opnieuw stromen, het lichaam zoekt opnieuw haar balans en afvalstoffen worden afgevoerd.

Voor wie geschikt?

Vrijwel voor alle vrouwen zijn de behandelingen geschikt, behalve:

Tijdens de zwangerschap

In verband met het vrijkomen van toxinen zijn de behandelingen niet aan te bevelen tijdens de zwangerschap of bij borstvoeding. Vóór de zwangerschap zijn de behandelingen juist extra aan te bevelen. Door de reinigende werking van de behandelingen wordt voorkomen dat je baby tijdens het geven van borstvoeding de in het borstweefsel opgeslagen toxinen binnenkrijgt. Tevens wordt door de verbeterde doorbloeding in het borstweefsel de melkproductie geoptimaliseerd. Je geeft hiermee jezelf én je kind een goede start.

Minimum leeftijd
Ook op jongere leeftijd is het zinvol om te behandelen als de borsten pijnlijk aanvoelen, onregelmatigheden vertonen of als je striae hebt.

Tot welke leeftijd
Er is geen leeftijdgrens. Zodra je volgroeid bent kun je zorgen dat ook je borstweefsel in goede conditie blijft. Hoe ouder we worden hoe meer onze borsten uiteraard ook zorg nodig hebben.

Wel wordt verwacht dat je vanaf 50 jaar de aanbevolen borstcontroles hebt laten uitvoeren.

Heeft borstweefseltherapie zin als ik een borstvergroting/verkleining heb laten doen?
Ja. Het is wel van belang dat postoperatieve klachten meer dan 2 maanden verdwenen zijn. Of dan het langer dan een jaar geleden is, dat de operatie heeft plaatsgevonden.

Kosten
De kosten voor een behandeling van een uur bedragen € 80,- (landelijk tarief). Hiervan wordt in veel gevallen een deel vergoed door de zorgverzekering, omdat ik aangesloten ben bij de erkende beroepsvereniging BATC en deze opleiding geaccrediteerd is.

Bij de intake kan het consult iets langer duren, ik neem voldoende tijd voor je en dit breng ik niet in rekening.

Landelijk register

Ik sta ingeschreven bij het landelijk register,  hier kun je een behandelaar in je eigen regio vinden.

Het ligt steeds meer binnen het bereik van alle vrouwen die iets aan preventieve borstgezondheidheid willen doen, in plaats van zich zorgen te maken en af te wachten!