06-31000898 Signal, Bel of SMS mij op ma/di/wo dank je wel en tot horens/ziens! info@vitalya.nl

Wanneer begint de overgang?

Het begin of einde van de overgang is niet zo gedefinieerd. Veranderingen in hormoonproductie kunnen al vanaf zo”n tien jaar voor de menopauze in gang worden gezet. De menopauze is de allerlaatste menstruatie van een vrouw. Achteraf kun je eigenlijk pas vaststellen hoe jouw menopauze heeft plaatsgevonden. Dat is als er tenminste één jaar geen menstruatie heeft plaatsgevonden. In eerste instantie verandert de progesteronaanmaak na een eisprong, die neemt af als gevolg van de slinkende voorraad eicellen. 

Klachten

Klachten die daarbij kunnen horen, maar niet elke vrouw ervaart zijn bijvoorbeeld veranderingen in duur en hevigheid van menstrueel bloedverlies, menstruaties die met een aanloop beginnen en lang doorzeuren, een kortere cyclus, vermindering van vruchtbaarheid, toename van premenstruele syndroomklachten, vermindering van stressbestendigheid en veranderingen in het slaappatroon. Met name de laatste twee worden niet altijd goed herkend. Door vrouwen zelf of door artsen of therapeuten. Je kunt in deze fase mogelijk onterecht de diagnose burn-out, depressie of angststoornis toebedeeld krijgen. De klachten kunnen veel invloed hebben op jezelf, je relatie en omgeving. Het is fijn om meer duidelijkheid te krijgen wat je eraan kunt doen, waar mogelijk.

 Opvliegers

Opvliegers, zo’n 80% van alle vrouwen krijgt er na de menopauze last van. Opvliegers kunnen als gevolg van verminderde estradiolproductie ook al vóór de menopauze optreden. Meestal zijn de opvliegers dan in de tweede helft van de cyclus het hevigst. Van alle 39-jarige vrouwen heeft ongeveer één tot vijf op de honderd vrouwen al last van opvliegers. Van alle 71-jarige vrouwen heeft zo’n 10% nog last van opvliegers.

Behandeling

Stressreductie en zingeving, voedingsanalyse, detox en middelen, slaap en beweging zijn belangrijke factoren bij holistische behandeling van overgangsklachten. Naar aanleiding van een (pre)menopauzetest kunnen we bepalen hoe de verhoudingen zijn tussen oestrogeen, progesteron en testosteron en welk type overgang je hebt, er zijn nl. 12 verschillende typen te onderscheiden. Een voedingsanalyse en vitaminen/mineralen/darrmflora  geeft veel inzicht. Of eventueel een EMB bloedtest. Ook ga ik je ondersteunen om minder stress te ervaren in je lichaam en gedachten d.m.v. stress reducerende methodieken voor lichaam en geest.

Tussen de 70 en 80% van de vrouwen in de overgang heeft lichte tot matige klachten en zijn bijna altijd bereid om hun klachten te verminderen door aanpassingen te doen.

Kun je hierbij hulp gebruiken, neem gerust contact op. Dan gaan we samen een pad bewandelen om de beste manier voor jou te creëren om je klachten te verminderen en het leven een stuk aangenamer te maken!

 Heb een mooie dag 🙂

Andra

 

p.s. De kosten voor een menopauzetest zijn 57,00 euro excl. consultkosten.

p.s. Raadpleeg ook altijd de eerstelijns reguliere hulpverlening.

Pin It on Pinterest