06-31000898 Signal, Bel of SMS mij op ma/di/wo dank je wel en tot horens/ziens! info@vitalya.nl

 

 

 


 


Berk

 In de lente zijn de jonge blaadjes eigenlijk van alle berken eetbaar. Boordevol met o.a. vitamine C, kalium en calcium. Na de lente worden de blaadjes nogal taai, eigenlijk van alle boombladeren.

Lekker in de sla, in een wokschotel met andere groenten of een lekker soepie.

Of maak er een theetje van. Van de bladeren kun je het hele seizoen thee zetten. Wanneer je thee gaat zetten, laat je het water beter niet koken, dan gaat er veel van de kracht verloren. Omdat de smaak vrij neutraal is van de berkenbladeren, is het lekker om te mengen met andere theekruiden, bijvoorbeeld salie, munt, rozenmarijn, citroenmelisse of andere verse kruiden die je voor handen hebt. Maak lekker je eigen heksentheemengsel!.

Beuk

Verse malse jonge beukeblaadjes zijn heerlijk! In de sla of bijvoorbeeld in een wokschotel met andere groenten.

 

Den

Zet een frisse lekkere thee: van de naalden en ook van de frisse nieuwe scheuten/toppen kun je thee trekken. Dennennaalden hebben een meer toegankelijke smaak dan de topjes. Probeer maar ’s uit wat je lekker vindt. Dennennaalden zijn een natuurlijke bron van o.a. vitamine C.

Dennnennaalden worden in overlevingssituaties ook wel gegeten.

Voetenbad: Dennentoppen kun je ook heel goed gebruiken in bad of een lekker voetenbadje. Heerluck rustgevend en goed voor je doorbloeding. 

Druivelaar

Van de druivelaar pluk je ook de bladeren wanneer ze nog jong en zacht zijn. Blancheer ze even kort in zout water. Daarna kun je ze heerlijk vullen met groenten, een combinatie van gehakt en groenten wordt ook veel gedaan.. De bladeren kun je ook inmaken in zout water.

Gewone Esdoorn

Blad

Ha dat begint al goed! Het blad zelf is niet eetbaar maar wél kun je bij het bereiden van voedsel  de bladeren als wikkel gebruiken. Wikkel je maaltijd in esdoornbladeren en ze geven een zachte zoete smaak af, bijzonder toch? Proberen maar!.

Of om voedsel te bewaren:

O.a. met appels, peren en knollen bijvoorbeeld. Wikkel het fruit of de groente in de bladeren., zodat je ze langer kunt bewaren.

Zaden

Verwijder de schil van de zaden en eet ze zo vers uit de hand.. 

De zaden zijn ook lekker in een theemengsel of als toevoeging in een groentenmaaltijd.

Let op: Eet niet meer dan plm. 150 zaadjes in 1 keer. Er kan een licht giftige stof voorkomen in de zaden, dus hou je aan dit maximum, dan is het veilig. Maar ja, tis ook wel echt héél veeeel en dat zie ik mezelf en jij waarschijnlijk ook niet zo gauw doen :-)..

Binnenschors

Van de binnenschors kun je meel maken. 

Bereiding: Drogen en tot meel vermalen of stampen in een vijzel.

Sap

Lekker als smaakversterker of in de limonade: In het sap zit nl. best veel suiker, wel 25 gram per lit

Hoe kun je het sap opvangen: Boor een gaatje van 5cm diep in de stam. Stop er een stokje in. Plaats onder het stokje op de grond een opvangbakje.

Wanneer je het sap hebt opgevangen kun je het direct drinken of inkoken tot siroop.

De siroop kun je gebruiken als en als basis voor limonade.

Belangrijk: 

Als het sap donker is geworden, stop dan met tappen.

Tap enkel uit een vitale boom met goede conditie!

Alleen meerdere tapgaatjes maken als de boom erg groot, dik en gezond is!

Tap nooit uit meer dan 3 gaatjes per boom.

Fijnspar

 

Fijnspartoppen

De lichtgroene toppen kun je direct rauw als snackje eten, ze hebben een heerlucke friszure smaak. Ze bevatten veel vitamine C, maar ook caroteen, kalium, magnesium en chlorofyl.

Salade: of voeg ze toe in een salade, ik zou er niet teveel indien, want ze hebben best een overheersende smaak.

Water: voeg wat topjes toe aan een kan water. Geeft een frissige smaak aan het water, Lekker in plaats van citroen!

Thee: Voeg een aantal toppen toe aan heet water, even laten trekken en je hebt een heerluck theetje. Hoe langer je het laat trekken hoe intenser de smaak. Probeer even uit wat je een aangename smaak vindt.

Zout: meng fijngehakte topjes met keltisch zeezout en voeg het toe aan je gerecht.

Kruid: gebruik het in recepten in plaats van citroen of rozemarijn, het heeft wat weg van beide.

Azijn: Voeg een halve kg sparrentopjes toe aan een halve liter azijn. Breng het mengsel even aan de kook en laat meteen afkoelen. Direct te gebruiken of zet een tijdje weg op een donkere plek in een pot of fles. Na plm. 1 à 2 maanden is de smaak van de sparrentopjes nog meer ingetrokken.

Brood: Voeg het toe aan het meel als je brood gaat bakken voor een bijzondere exclusieve smaak.

Koekjes: Maak heerlucke koekjes met dit recept. Wat heb je nodig:

Een handje sparrentopjes, 50 gram speltmeel, 50 gram amandelmeel, 50 gram kokosbloesemsuiker, 50 gram ghee of kokosolie en een snuf zout. Doe er voor extra smaak een paar takjes fijngesneden tijm of rozemarijn bij.

Boter en suiker mengen in een kom. Voeg het meel toe en meng alles goed door elkaar. Snufje zout erbij. Haar de sparrennaaldjes van de steeltjes af, doe hetzelfde met de tijm- en/of rozenmarijnblaadjes. Voeg deze toe aan je koekjesmengsel en maak balletjes van plm. 2 cm dik. Leg ze voldoende uit elkaar op bakpapier op de bakplaat in een voorverwarmde oven (180 graden). Na plm. een minuut of 10 zijn je koekjes klaar en smullen maar!.

Fijnsparschors

Net onder de buitenlaag van de schors zit een witte wat slijmerige binnenlaag, die eetbaar is en vol voedingsstoffen zit.

 

Linde

Het jonge blad van de lindeboom is heerlijk en voedzaam. Pluk de lichtgroene malse jonge blaadjes, want wanneer ze ouder worden zijnde bladeren behoorlijk taai.. Uhm dat klinkt herkenbaar, een ouwe kip is ook niet meer zo mals haha. Dat geldt dus ook voor boombladeren en andere wilde eetbare planten..

 

Meidoorn

Het blad van de meidoorn is ook heerlijk, eet hiervan ook de jonge blaadjes. Rauw in de sla of in de wok met andere groenten bijvoorbeeld, maar ook als thee.

 

Sleedoorn

De sleedoorn bloeit al vrij vroeg in het voorjaar met witte kleine bloempjes. Ze zijn eetbaar en goed om je voorjaarsmoeheid weg te eten. Misschien helpt het niet helemaal om van je winterdip af te komen, maar toch leuk om te weten en uit te proberen hoe deze blije bloemen als lente-levenselixer toe te passen zijn! 

Met meidoorn, sleedoorn en hazelaar bijvoorbeeld kun je bijvoorbeeld een eetbare haag maken en lekker gaan staan grazen in je eigen tuin of voedselbos 🙂

 

  

Het overzicht is niet compleet, maar geeft je al een basis om wilde eetbare boombladeren te leren kennen en gebruiken.  Er zijn geen claims af te leiden aan het gebruik van bovengenoemde informatie. Ga af op je eigen ervaring en intuïtie. Zorg goed voor jezelf!

Ben je enthousiast geworden en heb je zin om meer te ontdekken, te proeven en uit te proberen?Je bent van harte welkom op een wildplukwandeling die op diverse lokaties gegeven worden door mij. Heb je een groepje van 8 mensen bij elkaar, laat het weten en we gaan op pad op een geschikte plek. Daarna kunnen we een theetje en koffie met wat lekkers eten en eventueel wildplukkoken als dat past in de dag. Alleen de wildplukwandeling geven zonder koken is ook een optie.

Zaterdag 20 april 15.00 – 16.30 Wildplukwandeling Nunspeet Landgoed Welna

Zondag 19 mei Middeleeuws festival Muiderslot Muiden met buiten koken op vuur. Diverse lekkere recepten te proeven als wildplukpesto en pannenkoeken met eetbare wild geplukte planten. Daarnaast maken we plezier met akrobatiek, muziek en nog veel meer. Doorlopend zijn er (interactieve) voorstellingen. Het is geen wandeling, maar wel leuk om het Middeleeuwse leven te beleven en te vertalen naar de hedendaagse tijd.  Er is ook een bijzondere kasteeltuin te bezichtigen met een grote variatie aan eetbare planten, waaruit geplukt mag worden.

Zaterdag 25 mei stand met wildplukproeverij, info over wildplukken en outdoor cooking op Hoeksch Groen Festival, Stougjesdijk 126 in Mijnsheerenland. Op de dag zijn is er twee rondleidingen van 30 minuten door het 1,5 jaar geleden begonnen voedselbos op deze lokatie. Loop gezellig mee, leer, proef en geniet! Bij de stand kun je heerlucke wildplukpesto proeven en kopen.

Zonnige lentegroet 🙂

Andra

 

p.s. Op de website www.beautifulgaia.com vind je binnenkort meer info over:

Holistic Healthcare

Events: Wildplukwandelingen en andere aktiviteiten

Woodworks: bouwen met natuurlijke materialen, (rondhout), leem/stro,

 

 

 

Pin It on Pinterest