06-31000898 Signal, Bel of SMS mij op ma/di/wo dank je wel en tot horens/ziens! info@vitalya.nl

a

.Hoi! Ik woon in het bos en neem je graag mee in mijn wereld 🙂

Ik ben Eki eekhoorn en hou heel erg van noten, zaden, vruchten, bladeren, bessen, paddenstoelen en nog veel meer! En jij? Er is van alles te vinden in het bos, maar waarschijnljik ook in je eigen achtertuin als die niet vol met tegels ligt. Of kijk eens verder rond in je omgeving, ik ben benieuwd wat je daar tegenkomt en wat jij lekker vindt om te eten!

Dingen om aan te denken zijn:

– Pluk maximaal 1 plant per 20 planten en laat genoeg staan voor dieren

– Pluk alleen planten waarvan je echt zeker weet dat je die kunt eten.

– Vermijd vervuilde plekken en waar honden poepen.

– Pluk niet in natuurreservaten.

Spoel je verzamelde eetbare planten goed schoon.

Eekhoorn heeft gelijk, laten we hier in ieder geval rekening mee houden bij het plukken.

Het is lente en wat is er weer een overvloed aan groen! Overal waar je kijkt, kun je op ideeën komen voor lekkere hapjes en vooral: voel je je ook zo  rijk en dankbaar? Kijk nou wat er allemaal uit de grond komt, zoveel soorten, vormen en kleuren! En zo puur 🙂

Een greep uit de eetbare wilde planten in de lente en hun voedingswaarde/inhoudsstoffen:

  1. Braam (blad)                                                         Vitamine C, inositol, triterpenen                                    
  2. Brandnetel (jong blad)                                        Vitamine A, B1, B2, B5, B11, C, K, calcium, ijzer,                                                                                                 chroom, koper, mangaan, fosfor, selenium,                                                                                                       zwavel, zink, flavonoïden, quercitine, kamferol
  3. Berenklauw, gewone (jonge bladscheuten)  Weinig over bekend
  4. Daslook (jong blad)                                             Vitamine C, calcium, magnesium, ijzer, zwavel,                                                                                               mangaan, jodium
  5. Distel, melk (blad, bloemknoppen                  Vitamine A, B1, B2, B3, C, calcium, fosfor, ijzer.
  6. Dovenetel, witte (blad en bloem)                    Vitamine B, C, kalium, flavonoïden, biogene aminen
  7. Dovenetel, paars (blad en bloem)                   Veel ijzer en diverse vitaminen
  8. Duizendblad (blad)                                              Flavonoïden, etherische oliën, bitterstoffen en                                                                                              meer                                        
  9. Hondsdraf (blad en bloem)                              Vitamine B, C, kalium, calcium, silicium
  10. Paardenbloem (blad en bloem)                    Vitamine A, B1, B2, C, E, K, E, choline, carotenoïden,                                                                                        calcium, magnesium, foliumzuur, mangaan, ijzer  n                                                                                      natrium, selenium, silicium, fosfor, koper                     
  11. Kleefkruid (bovengrondse delen)                  Diverse vitaminen en mineralen
  12. Klis (jonge bladeren, wortel, eerste jaar)      Vitamine B1, B2, B3, C, E, ijzer, zwavel, mangaan,                                                                                            koper, silicium, chroom, kobalt, kwik, aluminium,                                                                                            selenium, tin, fosfor, zink en natrium.
  13. Look-zonder-look (blad)                                  Vitamine A, B-complex, C, E, calcium, kalium,                                                                                                selenium, ijzer, koper, mangaan, magnesium,                                                                                                  omega-3 vetzuren.
  14. Madeliefje (blad en bloem)                            Vitamine A, C, kalium, calcium, magnesium, ijzer
  15. Mierik (blad)                                                       Vitamine C, kalium, magnesium, zink, foliumzuur
  16. Robertskruid (jong blad)                                 Vitamine A, B, C, calcium, kalium, ijzer, fosfor,                                                                                                 germanium                                                                       
  17. Spar (jonge naaldtopjes)                                 Weinig over bekend
  18. Veldkers (blad)                                                  Vitamine C en mineralen
  19. Veldzuring (blad)                                              Vitamine C, flavonoïden
  20. Venkel, wilde (jonge bladscheuten)            Vitamine C, folaat, kalium, fosfor, calcium,                                                                                                       chroom, koper, ijzer, zink.
  21. Viooltje (blad en bloem). Er zijn beschermde soorten die we liever niet plukken,.
  22. Vogelmuur (bovengrondse delen)                Vitamine A, B complex, C, kalium, calcium,                                                                                                      chroom, koper, magnesium, mangaan, ijzer, zink.
  23. Weegbree, smalle en brede (blad)               Vitamine A, C, K, flavonoïden
  24. Winterpostelein (blad)                                     Vitamine A, C, E, ijzer
  25. Zevenblad (blad)                                               Vitamine A, C, K, calcium, magnesium, kalium

Makkelijke receptideeën:

Maak brandnetelchips door ze in te strijken met olijfolie en kruiden. 5 minuten in de oven en je hebt een heerlucke snack!

Maak een pesto met wilde eetbare planten zoals daslook en/of zevenblad of andere die je tegenkomt. Fijnsnijden en samen met veel knoflook, snuf peper en zout, scheut olijfolie, handje noten (bijv. cashew/walnoot) in een vijzel of in de staafmixer mengen en je hebt een heerluck smeersel of bij allerlei gerechtjes.

Maak een (eier)salade bijvoorbeeld op smaak met pittige veldkers in plaats van tuinkers. Veldkers is trouwens familie van o.a. de tuinkers, waterkers en pinksterbloem,

Maak je olijven pittig en fris tegelijk door ze op smaak te brengen met keltisch zeezout, peper, knoflook, olijfolie, geraspte citroenschil en een bosje gesnipperde veldkers.

Kauw op een braamblad om ontstekingen in je mond te voorkomen of te verminderen. Je kunt de bladeren ook drogen voor thee of ontstekingsremmende gorgeldrank en er zijn diverse andere toepassingen.

De lentelijst is niet compleet, maar geeft je al een basis om wilde eetbare planten te leren kennen en gebruiken. Om het overzichtelijk te houden heb ik niet alle inhoudsstoffen kunnen vermelden.. Er zijn geen claims af te leiden aan het gebruik van bovengenoemde informatie. Ga af op je eigen ervaring en intuïtie. Zorg goed voor jezelf!

 

 

Ben je enthousiast geworden en heb je zin om meer te ontdekken, te proeven en uit te proberen?Je bent van harte welkom op een wildplukwandeling die op diverse lokaties gegeven worden door mij. Heb je een groepje van 8 mensen bij elkaar, laat het weten en we gaan op pad op een geschikte plek. Daarna kunnen we een theetje en koffie met wat lekkers eten en eventueel wildplukkoken als dat past in de dag. Alleen de wildplukwandeling geven zonder koken is ook een optie.

Zaterdag 20 april 15.00 – 16.30 Wildplukwandeling Nunspeet Landgoed Welna

Zondag 19 mei Middeleeuws festival Muiderslot Muiden met buiten koken op vuur. Diverse lekkere recepten te proeven als wildplukpesto en pannenkoeken met eetbare wild geplukte planten. Daarnaast maken we plezier met akrobatiek, muziek en nog veel meer. Doorlopend zijn er (interactieve) voorstellingen. Het is geen wandeling, maar wel leuk om het Middeleeuwse leven te beleven en te vertalen naar de hedendaagse tijd.  Er is ook een bijzondere kasteeltuin te bezichtigen met een grote variatie aan eetbare planten, waaruit geplukt mag worden.

Zaterdag 25 mei stand met wildplukproeverij, info over wildplukken en outdoor cooking op Hoeksch Groen Festival, Stougjesdijk 126 in Mijnsheerenland. Op de dag zijn is er twee rondleidingen van 30 minuten door het 1,5 jaar geleden begonnen voedselbos op deze lokatie. Loop gezellig mee, leer, proef en geniet! We gaan ter plekke iets lekkers creëren met vers geplukte eetbare planten.

Zonnige lentegroet 🙂

Andra

 

p.s. Op de website www.beautifulgaia.com vind je binnenkort meer info over:

Holistic Healthcare

Events: Wildplukwandelingen en andere aktiviteiten

Woodworks: bouwen met natuurlijke materialen, (rondhout), leem/stro,

 

Zonnige lentegroet 🙂

Andra en Eki Eekhoorn

Pin It on Pinterest