Ingrediënten voor deze heerlijke Power Pizza (kies het liefst voor biologische):
Glutenvrij!
Voor het deeg:
200 gram boekweit. Boekweit is glutenvrij, veel mensen krijgen daar een blije buik van en voelen zich niet opgeblazen, wat met tarwemeel vaak wel gebeurt. Je krijgt een lekkere knapperige stevige bodem met dit boekweitrecept.
De helft water, dus plm. 100 ml water
1 ei
2 eetlepels psylliumvezels (ook wel vlozaad genoemd, omdat de zaadjes van dit plantje zwart zijn en op vlooien lijken haha! We eten de vliesjes van de zaadjes. Het is een plant uit de weegbreefamilie.
Het deeg hoeft niet te rijzen, je kunt het meteen gebruiken!
Op de pizza:
2-3eetlepels wildplukpesto. Hier het recept voor wildplukpesto. Het is een mix van verse wildplukgroenten, olijfolie, knoflook, basilicum en noten. Ik kies graag voor walnoten i.p.v. pijnboompitten, ze zijn makkelijker voor handen, gezond en goedkoper.
Verse tijm, oregano, basilicum en knoflook.
Verse wildplukgroenten. Als je nog niet zoveel kennis hebt neem bijvoorbeeld brandnetel en pluk de groene topjes. Heb je meer kennis pluk dan bijvoorbeeld ook wat zevenblad, look-zonder-look en/of akkerkoolblaadjes. Je kunt hier eindeloos mee variëren en plukken wat voor handen is.
Groenten uit de winkel of moestuin, zoals spinazie, paprika, ui, courgette, tomaat.
Handje olijven.
Het recept:
Maak het deeg in een kom van de boekweit, gemengd met de eieren, psylliumvezels en water. Maak een bal die niet kleeft, stevig en soepel is. Maak ballen van plm. 5 cm voor je pizza’s. Je kunt er plm. 3-5 ballen van maken voor 3 grote of 4 a 5 kleinere pizza’s.
Rol een deegbal uit en bestrijk deze met je zelfgemaakte wildplukpesto of gekochte pesto. Beleg de pizza met gewassen en gesneden brandnetel en en reepjes gesneden paprika, ui, plakjes courgette en tomaat. Wat olijven erover. Wil je graag kaas erop, dan kun je dat er natuurlijk ook nog op doen. Als je niet zo goed tegen (koe)zuivel kunt laat je het gewoon weg, de pizza zonder kaas is ook zalig.
Je kunt deze pizza garen in een oven, houtgestookte pizzaoven of op het vuur in een grote gietijzeren pan (zoals de Dutch oven). Gebruik bij de laatste optie bakpapier in de Dutch oven en doe kooltjes op de deksel. Probeer een temperatuur van plm. 300 graden te benaderen bij alle opties. In een oven duurt het iets langer, gemiddeld 7-10 minuten. In een houtgestookte pizzaoven gaat het heel snel en is je pizza in enkele minuten klaar. In de Dutch oven duurt het plm. 6-7 minuten, til de deksel tussendoor even op om in de gaten te houden of je pizza niet verbrandt, dat zou zonde zijn!
Eet smakelijk en geniet! Andra